Az észak-amerikai hoki

Csütörtökre beindult a gólhenger

2014.10.10. 17:47 Ryan O'Brien

raymond.jpgA második játéknap igazi gólparádét hozott. Huszonnégy csapat lépett a jégre és két olyan meccs is volt, amelyen 10 gólt láthattak a szurkolók. Egyszer a hazai, egyszer a vendégcsapat örülhetett. A tucat meccsből háromnál hosszabbítás volt, és kettő dőlt el a szétlövésben. De nézzük a tényeket. Columbus úgy nyert Buffalóban, hogy az egyik legjobbja, Ryan Johansen az elhúzódó szerződtetése miatt kihagyta az edzőtábort. Ennek ellenére egy gólpasszt adott, A Blue Jackets góljait Jack Skille, Cam Atkinson és Artyom Anyiszimov szerezték, Johansen 14:02-es jégidőt kapott. Szergej Bobrovszkij pazarul védett, 22 lövésből csak egy ment be, a Columbus minden harmadban többet lőtt kapura ellenfelénél, a végén 40-ig jutott. Érdekesség, hogy csak hat olyan Sabres-hokis volt, aki két évvel ezelőtt is ott volt a szezonnyitó meccsen. Volt egy testvérharc is, a Columbusban Nick Foligno többször találkozott a jégen bátyjával, Marcus Folignóval. A játélnap egyik háromgólosa, Mason Raymond (a képen) lett a nap embere.

Philadelphiában potyogtak a gólok, tizet is láthattak a hazai nézők, akik ettől nem voltak túl vidámak, mert a Flyers otthoni vereséggel kezdett. Jaromir Jagr két gólpasszig jutott és a 42 éves cseh hokisnak most már 1757 pontja van. 3-0-s Devils vezetés után egyenlített a Flyers, de aztán a harmadik harmadban Dainius Zubrus és Mike Cammalleri üreskapus gólja döntötte el a meccset. Ami ezen a találkozón nagyon dicséretes volt, az a Devils gólérzékenysége. A legutóbbi szezont a 27. helyen befejező csapat 2,4-es gólátlaggal zárta a legutóbbi szezont, összesen 128 gólja volt, most pedig úgy szerzett hatot, hogy mindegyik 5 az 5 elleni játékban. A Philadelphia pedig azért szégyellheti magát, mert 39 lövésből is ki tudott otthon kapni.

A másik tízgólos meccset a Pittsburgh nyerte az Anaheimmel szemben, a Penguinsben akadt szép számmal remekül teljesítő. Itt van mindjárt Pascal Dupuis, aki gólja mellett három gólpasszt adott, ugyanannyit, mint a második idényét töltő 20 éves finn, Olli Maatta is. Sidney Crosby duplázott és még egy asszisztot is leosztott. A másik oldalon Corey Perry lett a legeredményesebb, akinek a három gólja is kevés volt a sikerhez, gólt ütött és két gólpasszt adott Ryan Kesler, de két asszisztja volt Ryan Getzlafnak, Sami Vatanennek is. Mike Johnston edző 2001 óta az első – összesen a nyolcadik – olyan szakvezető, aki győzelemmel mutatkozott be a Pittsburgh kispadán.

Ünneprontó volt a Canadiens, a Washington 40. szülinapjába piszkított bele. Jól folytatta a Montréal az idei szereplést, a Toronto idegenbeli legyőzése után Washingtonban is nyerni tudott, igaz most csak szétlövésben, de a két pont az két pont. Tomas Plekanec már a harmadik idei gólját vágta be, de ő is, és Alekszandr Ovecskin is kihagyta a büntetőjét. Végül az ötödik körben Brendan Gallagher találata döntött el a bajnoki pontok sorsát. Egy embernek egészen biztosan emlékezetes marad ez a játéknap. Az osztrák Andre Burakovsky élete első NHL meccsén gólt lőtt, a Washington 19 évesét a tavalyi drafton az első körben választották ki. Több, mint 15 percet kapott ezen a meccsen, ami egy újonctól igen jó idő, két lövése volt, az egyik betalált, de akkor is csak egy pontot ért. Ráadásul elmondhatja magáról, hogy Ovecskin 2005-ös bemutatkozása óta ő az első újonc, aki gólt szerez első NHL-s meccsén.

Patrice Bergeron góljáva még a Boston vezetett Detroitban, aztán a Red Wings megfordította a meccset. A Bruinsnak két nap alatt két meccset kellett megvívnia, a Philadelphiát még legyőzte, de az újabb rangadón alulmaradt. A meccs hőse a detroiti Johan Franzen lett, aki mindkét hazai gólnál előkészítő volt. A meccset Gustav Nyquist emberelőnyös találata döntötte el. Jimmy Howardnak csak 16 lövést kellet védenie, ebből is látszik, a Boston nagyon elfáradt erre a meccsre, ilyen keveset régen lőtt kapura, tavaly 17 volt a legkevesebb.

A védő Victor Hedman találatával dőlt el a floridai rangadó, de az is csak a hosszabbításban. Ráadásul az is 4 a 3 ember elleni játékban, ugyanis Scottie Upshall éppen a dudaszó előtti pillanatban kapott akadályoztatás miatt kétperces kisbüntetést. A Panthers kapusa, Roberto Luongo így is jól teljesített, 32-ből 29-szer védett jól. A Florida újonc védője, Aaron Ekblad 19:05-ös jégidőt kapott, a másik nagy reménység, a Tampában szereplő Jonathan Drouin még nem mutatkozott be. A másik kapuban Ben Bishop az öt meccséből mindegyik nyerte a Florida ellen.

Rick Nash igazi vezéregyénisége volt a New York Rangersnek. Két gólt szerzett, az egyik meccset eldöntő volt és még gólpasszt is adott a St. Louis otthonában. Nem mellékesen Nash 58:10-nél ütötte a győztes találatot, Martin St. Louis pedig két gólpasszt jegyzet, a két pontot érőnél is közreműködött. Henrik Lundqcist nem csak azért lehetett boldog, mert nyertek, a Rangers-kapus pályafutása során először volt a Blues ellen győztes csapat kapusa. A St. Louisban Jori Lehtera, a Rangersben Anthony Duclair játszotta első NHL-s meccsét. A találkozó előtt a hazaiak legendái, Bob Plager, Brett Hull, Bernie Federko, Gary Unger és Al MacInnis végezték el a kezdő bedobást.

A harmadik harmadban mutatott remek játékának köszönhetően nyert 3-2-re a Nashville az Ottavával szemben. Az újon Filip Forsberg két gólpasszt is adott. A meccs embere a védő Shea Weber lett. A Preadtors 37-20-ra nyerte a kapura lövéseket, története során eddig egyetlen egyszer kapott ki rendes játékidőben a szezonnyitón, a mérlege: 8-7-1.

Csak szétlövésben tudta legyőzni a Chicago a Dallast a szezon első meccsén. Corey Crawford volt a vendégek legjobbja, aki 32-szer védeni tudott, a szétlövésben Spezza, Seguin és Hemsky büntetőjét is megfogta, ami azért valljuk be, óriási bravúr. A másik oldalon Toews előbb kihagyta, majd jött Patrick Kane és eldöntötte a meccset. A Dallasban Alex Goligoski nulla ponttal ünnepelte 400. meccsét. Na is akkor ne feledkezzünk el Patrik Nemeth-ről sem, aki egy két perces büntetéssel, és nulla kapura lövéssel élte meg 6. NHL-meccsét.

Mi megmondtuk, hogy idén a Coloradóra ne nagyon fogadjanak a drukkerek. Szánalmas produkcióval kaptak ki 5-0-ra St. Paulban. Nem csak az eredmény, de a kapura lövések aránya is mutatja, hogy ezen az estén nem volt egy súlycsoportban a két csapat: 48-16 lett a vége. Harmadonként így nézett ki: 17-5, 21-8, 10-3. Zach Parise gólja mellett két gólpasszt adott, két ponttal zárt Ryan Suter, Jason Pominville és Mikael Granlund is. Az Avsban egyszerűen nem akadt senki, aki válaszolni tudott volna Parise-ék rohamaira.

A Calgary második idei meccsén megszerezte a győzelmet, méghozzá Mason Raymond kiváló játékának köszönhetően. A szélső mesterhármast ért el – pályafutása során már harmadszor – Karri Ramo 38-szor védett, Joe Colborne pedig három gólpasszt is adott. A Flames-ben akadtak jó teljesítmények, az Edmontonban már kevésbé. Hiába volt ott a csapat 1984-as, bajnokcsapatából a szezonnyitót ünneplői között Wayne Gretzky, Mark Messier, Glenn Anderson, Jari Kurri, Grant Fuhr, Paul Coffey és Glen Sather is, szomorúan nézték a mai utódokat. Raymond első gólja egyébként a 100. volt a 29. éves csatárnak.

Az Arizona is nagy verésbe futott bele története első olyan meccsén, amikor így hívják a csapatot, az átnevezett – Gila River Arenanak hívott – csarnokban 17 125-en nézték végig a szenvedést. . A Winnipeg futott át rajtuk, amely már az első harmadban 4-1-re vezetett. A pontgyártásból Blake Wheeler vette ki a részét a legjobban, két gólt lőtt – nem mellékesen 15 másodperc alatt a kettőt – és gólpasszt is adott, Bryan Little is duplázott. Az utolsó harmadban dominált a Coyotes, akkor 11-3-ra nyerték a kapura lövéseket, de csak egy gólt tudtak szerezni, Ondrej Pavelec nagyszerűen védett.

A második játéknapon a háromgólos Mason Raymondot jelölték a legjobbnak, a második a négypontos pittsburgh-i, Pascal Dupuis lett, míg harmadiknak a szintén triplázó Corey Perryt választották. Pénteken mindössze egy meccs lesz. Bemutatkozik a New York Islanders és a Carolina Hurricanes is, Raleigh-ben lesz a találkozó, közép-európai idő szerint hajnalai egykor.

2. játéknap, október 9.

Buffalo Sabres-Columbus Blue Jackets 1-3 (0-0, 1-1, 0-2)

Philadelphia Flyers-New Jersey Devils 4-6 (0-1, 3-2, 1-3)

Pittsburgh Penguins-Anaheim Ducks 6-4 (3-1, 2-2, 1-1)

Washington Capitals-Montréal Canadiens 1-2 (1-0, 0-0, 0-1, 0-0, 0-1)

Detroit Red Wings-Boston Bruins 2-1 (0-1, 2-0, 0-0)

Tampa Bay Lightning-Florida Panthers 3-2 (0-0, 1-1, 1-1, 1-0)

St. Louis Blues-New York Rangers 2-3 (0-1, 0-0, 2-2)

Nashville Predators-Ottawa Senators 3-2 (0-0, 0-1, 3-1)

Dallas Stars-Chicago Blackhawks 2-3 0-1, 2-0, 0-1, 0-0, 0-1)

Minnesota Wild-Colorado Avalanche 5-0 (1-0, 4-0, 0-0)

Edmonton Oilers-Calgary Flames 2-5 1-2, 1-0, 0-3)

Arizona Coyotes-Winnipeg Jets 2-6 (1-4, 0-1, 1-1)

Címkék: sport nhl

A bejegyzés trackback címe:

https://powerplay.blog.hu/api/trackback/id/tr376778317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

NHL

A világ egyik legjobb bajnoksága és annak hátterei. Hirek, statisztikák. NHL, AHL, ECHL, CHL.

Friss topikok

Címkék

adam oates (1) adatbank (4) ahl (51) alain vigneault (1) aleksander barkov (1) alekszandr ovecskin (4) all star-hétvége (4) anaheim ducks (1) antti raanta (1) árvíz (1) a hét legjobbja (1) a hét legjobbjai (1) ben bishop (1) bobby ryan (1) boston (1) boston bruins (2) brandon dubinsky (1) brian burke (1) buffalo sabres (2) bűncselekmény (1) bundesliga (1) calder cup (1) calgary flames (2) carey price (1) carolina hurricanes (1) carter hutton (1) chicago blackhawks (7) chl (1) claude giroux (1) colorado avalanche (3) columbus blue jackets (1) corey crawford (1) corey perry (1) cory schneider (1) craig mactavish (1) dallas stars (5) daniel alfredsson (2) dan bylsma (1) dave tippett (1) del (1) detroit red wings (1) dominik hasek (1) draft (6) duncan keith (1) dustin brown (1) ebel (1) echl (42) edmonton oilers (5) Egyesült Államok (2) előszezon (26) florida panthers (3) fotó (2) frederik andersen (1) gordie howe (1) grand rapids (1) gregory campbell (1) halálozás (1) hall of fame (2) henrik lundqvist (1) henrik zetterberg (1) hetényi zoltán (8) hírek (2) ilja brizgalov (2) ilja kovalcsuk (3) jack johnson (1) jamie benn (1) jaromir jagr (5) jaroslav halak (1) jason spezza (3) jay bouwmeester (1) jean-sebastien giguere (1) jevgenyij kuznyecov (1) jevgenyij malkin (3) jevgenyij nabokov (1) joe pawelski (1) joe sakic (1) johnny oduya (1) john tortorella (3) jonas hiller (1) jonathan bernier (2) jonathan quick (1) jonathan toews (2) jordin tootoo (1) kanada (3) kari lehtonen (2) kereskedés (2) khl (3) kóger dániel (7) kris letang (1) lindy ruff (1) lockout (64) los angeles kings (2) marc-andre fleury (2) martin brodeur (4) martin havlat (1) martin St. louis (1) mats sundin (1) mez (1) miikka kiprusoff (1) mike eruzione (1) mike green (1) mike modano (1) mike richards (1) mike smith (1) minnesota wild (2) montreal canadiens (3) nagy-britannia (1) nagy gergő (5) nail jakupov (1) nashville predators (4) nathan horton (1) nathan mackinnon (1) nationalliga (1) ncaa (1) new jersey devils (4) new york islanders (5) new york rangers (2) nhl (974) nhl-awards (2) niklas backström (1) ohl (1) olie kolzig (1) olimpia (12) ottawa senators (3) p.k. subban (1) pascal dupuis (1) pascal leclair (1) patrice bergeron (3) patrick elias (1) patrick kane (2) patrick roy (3) pat quinn (1) paul maclean (1) pavel bura (1) pavel dacjuk (3) pekka rinne (1) peter chiarelli (1) peter laviolette (1) philadelphia flyers (5) phil kessel (1) phoenix coyotes (6) pittsburgh penguins (3) playoff (88) qmjhl (1) randy carlyle (1) rené bourque (1) reto berra (1) reto suri (1) rich peverley (2) rick nash (1) roberto luongo (2) roman josi (1) ryan johansen (1) sidney crosby (3) sport (1040) stanley kupa (19) steven stamkos (3) steve montador (1) svájc (1) szemjon varlamov (2) szergej goncsar (1) szerződések (23) szlava vojnov (2) tampa bay lightining (1) teemu selanne (2) thomas vanek (4) tim thomas (3) tomas hertl (1) tomas vokoun (1) toronto maple leafs (4) trade (1) tuukka rask (2) tyler seguin (1) u20-as világbajnokság (1) václav prospal (1) vancouver canucks (3) vezina trophy (1) video (1) világbajnokság (5) világkupa (1) vincent lecavalier (2) wade redden (1) washington capitals (1) wayne gretzky (2) whl (1) winnipeg jets (1) winter classic (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása